A láthatatlan kiadásokról

Egy új vállalkozás beindítása során sokan elkövetik azt a hibát, hogy megfeledkeznek bizonyos költségekről, melyek láthatatlanok, de akár a kiadások tetemes részét is képezhetik.

Ha például egy új könyvesboltot nyitunk, akkor biztosan nem fogunk megfeledkezni az olyan „látható” kellékekről, mint a könyvespolcok, pénztárgép, asztalok, fotelek, vagy egy jófajta kávéfőző.
De vannak olyan kiadások is, melyek a „láthatatlan” kategóriába tartoznak. Nincs kézzelfogható, materiális megnyilvánulása, de ettől még a költségvetésünk és a kiadásaink fontos részét képezik.

A „láthatatlan” kiadásokat két kategóriára oszthatjuk. Az egyikben azok vannak, amelyek a vállalkozásunk működését közvetlenül, napi szinten is befolyásolják, ezért biztosan nem fogunk megfeledkezni róluk. Ilyen például, hogy az üzlethelyiségért bérleti díjat fizetünk, vagy az alkalmazottaknak fizetést adunk.
A „láthatatlan” kiadásainknak viszont van egy olyan szegmense, amely nincsenek közvetlen hatással az üzletünk napi működésére, ezért előfordulhat olyan eset, hogy még gyakorlott vállalkozók is megfeledkeznek valamely eleméről.

Ilyen láthatatlan kiadás lehet egy vállalkozás esetében a biztosítás is.
Egyszerű példaként nézzünk meg egy lakásbiztosítást! Optimális esetben az ember beköltözéskor megköti a lakásbiztosítást, és aztán évente megújítja a meglévőt, vagy ha nem elégedett a szolgáltatással, esetleg talál jobb ajánlatot, akkor újat köt.
Előfordulhat azonban olyan, hogy elfelejtjük megkötni a lakásbiztosítást, vagy nincs rá pénzünk, esetleg úgy ítéljük meg, hogy nincs rá szükségünk. Ilyenkor védtelenné válunk az olyan előre nem látható káreseményekkel szemben, mint egy természeti katasztrófa (Pl.: árvíz, villámcsapás, földcsuszamlás, tűz, stb.), betörés, vandalizmus, csőtörés, stb. Ha nincs biztosításunk, akkor a felmerülő kárunkat bizony a saját pénztárcánk terhére kell rendeznünk. Amennyiben rendelkezünk biztosítással, akkor – a szerződésünkben leírt feltételek figyelembevételével – a biztosító téríti meg a kárunkat.

Mivel biztosítás és biztosítás között is lehet hatalmas különbség mind a fizetendő összeg, mind az érte kapott szolgáltatás mértékében, ezért nagyon fontos, hogy tájékozódjunk, és ne sajnáljuk rá az időt, hogy elolvassuk a feltételeket, illetve a szerződést, melyet megkötünk. Egyrészt ennek hiányában nem tudjuk pontosan, hogy mit várhatunk a pénzünkért, másrészt könnyen lehet, hogy az adott biztosítás nem fog fedezni olyan káreseményeket, melyeket mi evidensnek gondolnánk.

A lakásbiztosításos példánál maradva, a www.pannonsafe.hu/termekek/lakasbiztositas oldalt hoznám pozitív mintaként, ha egy jó összehasonlítást szeretnénk megnézni. A felület könnyen átlátható, nem szakmabeli számára is értelmezhető, de ugyanakkor pontos leírásokat tartalmaz. A lakásbiztosítás esetében lehetőségünk van testre szabásra is (Pl.: megadhatjuk, hogy csak felelősségi károkat térítsen, vagy hozzáadhatunk még olyanokat is, mint gépjármű assistance vagy háziállat biztosítás), majd az ingatlan adatainak megadását követően láthatóvá válik a biztosítók egyedi ajánlata. Ezeket érdemes egyesével kinyitni és végigolvasni, mert így tájékozódhatunk az egyes ajánlatok feltételeiről, illetve számos akciós lehetőséget is találhatunk közöttük.

A www.pannonsafe.hu/termekek/lakasbiztositas oldalon nem csak az összehasonlítást végezhetjük el, hanem ezt követően akár meg is köthetjük a kiválasztott biztosítást. A biztosítás kötés ezen módja egyenértékű a személyesen, irodában kötött biztosítással, tehát nyugodtan belevághatunk, ne féljünk az online ügyintézéstől! Pénzt, időt és energiát spórolunk magunknak, amit egy irodában, sorban állással és körülményes ügyintézéssel töltött délután helyett, inkább az új üzletünk csinosítására fordíthatunk.

A fizetést is elvégezhetjük online a www.pannonsafe.hu/termekek/lakasbiztositas oldalon, Pl.: bankkártyával vagy egyéni átutalással, de ha ragaszkodunk a jól bevált postai csekkhez, akkor akár ezt is választhatjuk. Én továbbra is az online fizetési módokat ajánlom mindenkinek, ezzel is csak saját magunknak nyerünk némi időt.

Ha új vállalkozás beindítását tervezzük, akkor mindig gondoljunk a „láthatatlan” költségekre is! A már említett idő és energia megtakarításon kívül, tetemes mennyiségű bosszúságtól is megkíméljük magunkat, ha nem utólag próbálunk meg okosak lenni az olyan kérdésekben, mint a biztosítás.