Fenntartható fejlődés, megújuló energiák

Reggel a szokásos hétfői hangulatomban értem be a munkahelyemre: ne állj közém és a kávégép közé! Szerencsére már ismernek bent, mint a rossz pénzt, tudják, hogy a köszönés helyett elhangzó morgásom, legjobb esetben hümmögésem nem nekik szól, csupán a korai időpontnak. Általában 9 órára szoktam magamhoz térni, akkortól lehet velem beszélgetni, addig csak vegetálok.

Kedvenc kollégám azonban, Peti, megszegte a hétfő reggeli szabályt: 8 óra után 7 perccel már az asztalom előtt toporzékolt teljesen felvillanyozva. Kérdeztem, hogy nincs e jobb dolga, mint az idegeimet nyúzni, nem akar e például a projektjével foglalkozni… De leintett. Mesélni akart, beszámolni. Miről? Talált valami napelem támogatást, ami magánszemélyek részére van meghirdetve, családi házakra.

Csak bambán pislogtam rá: úgy éreztem, korán van még a fenntartható fejlődés, megújuló energia, napelem támogatás témákhoz. Nos, Petinek azonban cseppet sem volt korai az időpont, és lelkesen nekiállt beavatni a részletekre.

Igazából a napelem telepítésének, felszerelésének, árának akart elsősorban utána nézni az interneten, amikor talált egy honlapot, ami több pályázatot, finanszírozási lehetőséget gyűjtött össze. Sajnos magánemberként egyelőre nincs lehetőség vissza nem térítendő támogatás igénylésére, de 0%-os kamatú hitelt fel lehet venni, lakossági támogatás címszó alatt. Van azonban egy közvetett állami támogatás, mely a lakástakarék pénztárba befizetett összeg után érhető el, alanyi jogon. Úgyhogy Peti a szokásosnál is jobban várja a munkaidő végét, hogy megrohamozza a hitelintézetet és pontos tájékoztatást kapjon erről a lehetőségről. Van szerencsére saját tőkéje is, és így is kihasználhatja ezt a lehetőséget.

Peti kiselőadása majdnem olyan hatásos volt, mint egy kávé általi ébresztés. Biztatására felkerestem én is az ominózus honlapot, leírva, olvasva, jobban rögzültek az információk a napelem támogatásokról. Bennem valamiért sokáig az a kényszerképzet élt, hogy a megújuló energiaforrások a gazdagoknak vannak kitalálva, magánember egyszerűen nem engedheti meg magának, de a hosszú futamidejű hitel és a lakástakarékkal kombinált lehetőség nem is tűnt olyan elérhetetlennek. És mint tudjuk, a megújuló energiaforrások jelentik a biztos, sikeres jövőt.