Legjobb recept a menyasszonyi ruhához!

Cukrász végzettségemmel sokszor bérelnek fel, hogy csináljam vagy vegyek részt egy esküvői cateringbe. Mindenkinek két dolog marad meg egy esküvőből, az egyik, hogy milyen finom ételek, italok, sütemények voltak és mi minden jót falatozott ott az ember. Ilyenkor mindenki valami krémes sütikre vágyik, mert sokak ilyenkor feladják étkezési szokásukat, hisz ”ünnep” van. Cukrász létemre én nem hiszek annyira a krémes édességekben. Az én receptem az ilyen alkalmakra egy nagyon finom túrós pogácsa! Még nagyanyámtól tanultam ezt a receptet és eddig mindenkit sikerült elkápráztatnom vele. Szerintem a nap bármilyen szakaszában lehet egy kis pogácsát falatozni, az mindig jól esik. Kivitelezésük olcsó, elkészítésük gyors, nem kell túl édes krémekkel pepecselni. Sokan kiakadnak, hogy nem igazán illik az esküvői különlegesség mellé az ilyen pórias pogácsák, de még nem volt olyan, hogy megmaradtak volna az én csoda túrós pogácsáim!

A másik dolog, ami az ember emlékezetébe bevésődik nem más, mint a menyasszonyi ruha. Ez az öltözék az egyik legfontosabb dolog a menyasszonyoknál. Fontos, hogy az alkatához megfelelő ruhát vegyen fel, nem mindenkinek áll jól minden fazon, viszont fontos, hogy ne keseredjen el az illető, hogy álmai ruhája nem az ő fazonja, mert biztos, fog találni másikat, ami még tökéletesebb lesz a számára! Nem szabad megelégedni az elmegy kategóriával, addig kell menni a ruha után, amíg meg nem lesz az, amit valóban szeretne, hisz ez a Nő nagynapja! Kényelemről se feledkezzünk meg, főleg a láb kényelméről. Mit sem ér a tökéletes nap, ha az ember, úgy emlékszik vissza rá, hogy majd leszakadt a lába, vagy törte a cipő. A mai trendek engedik a laza viseletet, és ha te nem annak a kikent tündérhercegnőnek tartod magad, akkor nyugodtan búj egy kényelmes lábbelibe! Tényleg kellemetlen problémázni majd időskorban, hogy mivolt annak idején.

Nagyanyám, mikor tanított sütni rengetegszer kapott bele-bele az esküvője néhány pillanatába. Nem volt neki túl nagyszabású, szegényebb családból származott, nagyapámék se voltak tele pénzel. Tipikus szertartás volt semmi cifrázás csak a lényeg, hisz akkoriban nem volt ennek akkora fenék kerítve, inkább a vitt értékek számítottak, hogy mennyire szereti és bíznak egymásban az egybekelők. Mamám legkedvesebb emléke a ruhájáról volt, állítása szerint az a világ legszebb menyasszonyi ruhája. A dédnagymamájáé volt, akinek volt egy előkelő barátnője és az ő ajándéka volt ez a ruha neki, az esküvőjére. Fehérszínű és szép hosszú uszálya van. Ennyit fogtam fel fiú fejjel az egészből. Bár a mai trendek engednek elég merész színeket is, bár ha egyszer nősülésre adom a fejem én szeretném, ha a kedvesen tradicionális fehér ruhába lépjen mellém, vagy ami még kellemesebb lenne, ha mamám ruháját vehetné fel.

Ez egy fontos kérdés a ruha beszerzésekor, hogy honnan szerezzük be a ruhaneműt. Kölcsönzésnél figyelni kell, hogy a ruhának semmi baja ne essen, (erre a célra is tökéletes a pogácsám, mert nem hagy foltot) mert elég húzós árat kell fizetni érte, viszont ha nem akarja a menyasszony megtartani a ruháját ez a legjobb választás. Varratni is lehet, bár megfelelő mesterember hiányába rizikós, jobb, ha inkább csak apróbb változtatásnál keresünk fel egy szabót. A tengerentúlon most nagy divatját éli, hogy új ruhát vesznek, számtalan tévés produkció is szól erről. Elég költséges megoldás, de a jólétű kapitalista országokban mindig az egyén szükségletei az elsők és menyasszonyi ruhák hatalmás skáláján válogathatnak.

Számomra a tradíciók a fontosok, szerintem nincs annál meghatóbb, mikor örökli a lány az anyja ruháját generációról generációra, bár gyorsan változik a divat és egy menyasszony szeretne a nagy napján a legpatentebbül kinézni, ezért nagy vitákat is szülhet ez.

Remélem, mindenki megtalálja a számára megfelelő ruhát, és engem, mint cukrászt felkeresnek, hogy én etessem az éhes bendőket majd a ceremónián a tökéletes pogácsámmal és talán még a receptjét is odaadom útravalónak az ifjú párnak!