Merni és nyerni

Természetesen minden barátom sikerének egyaránt örülök, de a mostani egy kivételes eset. Frissen végezte az egyetemet, és feladatának érzi hasznosítani az újonnan szerzett tapasztalatait. Természetesen ezt csak is az én káromra, vagy szerencsémre teheti.

Amikor az ember a sokadik munkahelyén mond fel, kezd kétségbeesni, hogy mihez is kezdjen az életével. Ilyenkor újból előjönnek a gyerekkorban megfogalmazódott álmok. Egy ilyen álomnak adtam hangot a diplomás barátomnak, hátha tud valami tanácsot adni, hogyan tudnék belekezdeni a saját üzletembe.

Mindig is szoros kapcsolat volt a kamera és én köztem, ezt pedig tetőzte, hogy odavagyok az esküvőkért. Ezt talán az is elárulja, hogy óvodás korom óta tervezgetem az én nagy napomat. Tehát egyértelmű volt, hogy mivel is szeretnék foglalkozni. Esküvői videósnak lenni egy igazi álom lenne. De persze tisztában vagyok azzal, hogy ennek üzleti háttere is van. Hiszen nem vehetem csak úgy a kezembe a kamerámat és jelenhetek meg egy esküvőn, hogy videózni jöttem. Mégis kérdéses, hogy egyedül fellehet e építeni egy olyan céget, ami csak akkor maradhat fent, ha stabil alapokon áll.

Tehát két dologra jöttem rá. Egyik, hogy a kölcsönös bizalom elősegíti az üzleti tanácsadás hatékonyságát. Legyen szó barátról, vagy egy ismeretlen szakemberről. A másik dolog, pedig, hogy sose késő belevágni egy üzletbe. Igaz, hogy hosszú évek kemény munkájára van szükség, de kifizetődő. Nem feltétlen pénzben, persze ez is fontos, hanem élményekben. Mert nincs is annál szebb dolog, mint felépíteni például egy üzletet, ami újabb és újabb lehetőségekhez vezet. És ha ez az üzlet azzal is összefügg, hogy más embereknek örömet okozhatunk vele, az már maga a csoda.

Természetesen az ötlet nem csak úgy kipattant az agyamból. Mint már említettem, régóta jóban vagyok a kamerával, és mindig is álmom volt, hogy olyan munkám legyen, ami közben hódolhatok a filmezés szeretetének. Aztán két évvel ezelőtt, mikor a nővérem hozzáment a sógoromhoz, bekattant valami. Az esküvőjük csodálatos volt, minden pillanatát egy tündérmesének éltem meg, még én is, nem hogy a nővérem. Egy hirtelen pillanatban, mikor a pultnál kortyolgattam az italomat, kiszúrtam a tömegben az esküvői videóst.

Egy részt, azért emlékszem ilyen pontosan, mert előtte észre sem vettem, hogy ott van, pedig mint később kiderült, elég sokat szerepelek a felvételeken, másrészt pedig azért emlékszem, mert akkor és ott döntöttem el, hogy én is ezen a pályán szeretnék elhelyezkedni. Zseniálisnak tartottam, ahogyan megbújva a tömegben elkapta a legzseniálisabb spontán pillanatokat és szuper érzékkel rögzítette őket úgy, hogy közben senki nem vette észre azt sem, hogy egyáltalán ott van.

Egy esküvő mindig szép, de ha az ember hozzátartozójáé, akkor persze még szebb. És ha ez zseniális módon van rögzítve, mint ahogyan az övé is lett, akkor az egy meghatározó és pótolhatatlan emléket és élményt biztosít egész életünkre. Ez motivált akkor, abban a pillanatban, mikor megfogalmazódott bennem, hogy ezt kell csinálnom.

És mindent meg is fogok tenni, hogy elérjem a célomat. Az első lépés volt, hogy a barátommal konzultáltam, de remélem, nem áll meg itt a történet és lesz folytatás. Minden esetre, addig is nézegetem a nővérem esküvői videóit és igyekszem belőle ellesni néhány gyakorlati dolgot.