Mutasd a villanybojlered, megmondom ki vagy

Sokszor mondják, hogy az első millió megszerzése szokott a legnehezebb lenni, utána pedig már bármit csinálunk, garantált a siker.

Szerintem annak, aki ezt olvassa, nem mondok újat, ha azt állítom, hogy ez nincs így.

De nem csak azért, mert utána még nem lesz rögtön garantált a siker: azért se, mert az első millió is rajtunk áll.

Az embernek ahhoz, hogy sikeres legyen, nagyon alaposan oda kell figyelnie mindenre, és tudatosan kell kezelnie az egész életét.

Egy ilyen apró dolog lehet például az, hogy mennyire törődünk a villanybojlerünkkel: ez a nagyon drága eszköz ugyanis 2-3 évente karbantartásra szorul, amit sokan nem tartanak észben, és csak akkor keresnek egy szervizt, amikor már megtörtént a baj.

Ez pedig gyakran már azt is leírja, hogy valaki hogyan gondolkodik az őt körülvevő világról: megpróbál mindenre odafigyelni, és előre cselekedni, vagy csak reagál a megjelenő bajokra, és csak „tüzet olt”.

Én magam például tudatában vagyok annak, hogy a Hajdú villanybojleremben nagy valószínűséggel alakul ki vízkő, ennek lerakódása pedig több negatív következménnyel jár.

Egyike az, hogy a belső alkatrészek, mint a merülő cső, vagy maga a víztartály, a nagy mennyiségű lerakódó vízkő alatt nagyon hamar megadja magát és eltörik, gyakran az egész villanybojler működőképességét veszélyeztetve ezzel. Hogyha bármikor azt tapasztaljuk, hogy víz csöpög a bojlerünkből, akkor ez már meg is történt, és saját lustaságunk miatt már a nem túl alacsony Hajdú villanybojler csere árakkal kell számolnunk.

A másik lehetőség, hogy a vízmelegítőre telepedve megakadályozzák annak a működését, és az sokkal nagyobb energia felvétel mellett se lesz képes arra, hogy felmelegítse a vizünket. Ilyenkor kénytelenek leszünk hideg vizet használni mindenre, és ezért még sokkal többet is fogunk fizetni a magasabb villanyszámla miatt.

Mindkét esetben olyan pénzeket veszítünk, ami elkerülhető lett volna, ha jobban odafigyelünk, és igénybe vesszük szakemberek tanácsadását, munkáját. Egy villanybojler tisztítás egyáltalán nem sok idő, és nem is drága, később azonban rengeteget spórolhatunk vele, ha a többi költségtől megóv minket.

Szintén hasonló hibába esik az, aki esetleg a régi, még gáz vízmelegítőjének vagy rossz hatásfokú, elavult villanybojlerjének a cseréjén gondolkodik. Minden egyes nap, amiben nem hívjuk fel a szakszervizt, csak hozzáad a saját figyelmetlenségünkből eredő károkhoz.

Ugyanilyen hatása lehet annak is, ha nem szakemberrel végeztetjük el a munkálatokat, és esetleg saját magunk rosszul kötünk be valamit, vagy nem jól mérjük fel a vízkőhelyzet súlyosságát – vagy az, ha ugyan hozzáértőkhöz fordulunk, de nem fordítjuk a megfelelő mennyiségű időt és energiát a választásra.

És ezzel már rögtön ott vagyunk, hogy az első egymillió egy pár ilyen alapos odafigyeléssel közelebb is kerül hozzánk.