Talán a kerékgumid az, ami a sikered útjába fog állni?

Legyen szó bármilyen üzletágról, szinte mindenki, aki komolyan veszi a munkáját, az autózik. Sokat. Pont ezért, nem engedheted meg, hogy pont a kerékgumidon csússzanak el a dolgok – akár szó szerint.

Arról már sokat beszéltünk, hogy miért fontos egy ember életében az autója, és hogy miért jelenthet segítséget az üzleti életben a megfelelő motorolaj választása. Azonban eddig nem tértünk ki arra, hogy mi a kerekek szerepe az üzleti életútban, és mire kell odafigyelned, ha azt akarod, hogy ne legyen problémád a gumiabroncsaiddal.

Ha valaki sokat közlekedik autóval, akár azért, mert a munkahelyére távolról kel bejárnia minden nap, akár mert a munkaköre követeli meg az utazást különböző telephelyek meglátogatásához vagy ügyfelekkel való beszélgetéshez, üzletkötésekhez, az nagy használatnak fogja kitenni a kerekeit. Egy idő után pedig nem lesz elég, hogy csak annyira figyeljünk oda, hogy a téli gumi a téli, havas időszakokban jó, a nyári gumi pedig a jó idő kezdetével kerülhet fel az autónkra, hanem sokkal pontosabban kell ismernünk azt, hogy mi kell a kocsinknak, ha nem akarunk semmikor se bajba kerülni.

Az olyan veszélyek, mint a téli havas időben vagy az erős esőzések alatti megcsúszás mindig, minden autós előtt ott lebegnek, és ezekre nem csak azzal védekezhetünk, hogy félévente lecseréljük a guminkat egy olyanra, ami előtte fél évig a garázsban pihent. Ha pedig sikeres emberek akarunk lenni, ezeket meg kell tenni, mert egy autóbaleseten vagy durrdefekten nem csak az múlhat, hogy el tudunk-e indulni időben vagy odaérünk-e egy megbeszélésre, hanem az is, hogy a következő pár hónapunkat kórházban töltjük-e. Ilyen hibákat pedig az üzleti világban nem engedhetünk meg magunknak.

A gumiabroncsok érzékenyek többek közt a bennük lévő nyomásra: se a túl magas, se a túl alacsony nem jó. Ez az, ami a legnagyobb mértékben tudja befolyásolni a biztonságos, stabil irányítást, hisz a kerék az egyetlen hely, ahol a kocsi ténylegesen érintkezik az úttal. Ha túl alacsony a nyomás, akkor nem lesz elég „erő” a gumiban ahhoz, hogy megfelelő pályán tartsa az autónkat. Ennek a következménye lehet például az, hogyha a kanyarban könnyebben oldalra csúszunk, és úgy tapasztaljuk, hogy nem vagyunk urai a járművünknek akár egyenes úton se. Ez pedig nagyon veszélyes, és tipikusan olyan hiba, amit egy sikeres ember nem engedhet meg magának: „Nem szabad ilyen apróságon elcsúszni”. Ha túl nagy a keréknyomás, mert figyelmetlenül fújtuk véletlenül fel, ehhez teljesen hasonló tünetekkel találkozhatunk.

A nem megfelelő nyomásnak még egy nagy hátránya van, ez pedig a gumi élettartamának a lecsökkenése. Az időről-időre való csere miatt, megéri, hogyha az ember ismer egy megbízható gumi webáruházt, ahol mindig hozzá tud jutni új kerekekhez: akiket én ajánlok, azok például minden hétköznap házhozszállítással is el tudják juttatni a vásárlókhoz a gumikat, de ha kell, helyszíni felszerelést is vállalnak.

Ha szakemberekkel szereltetjük fel és ellenőriztetjük a kerekünket, annak amellett, hogy időt spórolunk meg, az a nagy előnye is megvan, hogy rengeteg más dolgot is ellenőrizni tudnak neked, amire amúgy otthon, egy szerelőműhely híján nem lennél képes. A már említett keréknyomáson kívül ilyen lehet a korai kopás vagy a bordázatba szorult kő, amelyek mind csökkenthetik az élettartamot.

Egy másik, csak szakértőkkel elvégezhető dolgok, az a kerekek kiegyensúlyozása, melyre időről-időre újra szükség lehet, és megéri miatta műhelybe látogatni, vagy például a kedvenc gumi webáruházunkhoz elmenve segítséget kérni benne – ekkor két legyet is üthetünk egy csapásra. Erre szintén a kerekek élettartamának növelése és a biztonságosság miatt van szükség.

Úgy gondolom, ezek olyan dolgok, amikre mindenkinek, aki sikeres akar lenni, oda kell figyelni. Persze, lehet mondani, hogy ezek a tényezők nem közvetlenül a legfontosabb üzleti döntésekkel hozhatóak kapcsolatba, és nem közvetlenül segítenek. Inkább mondanám, hogy olyan dolgok, amiket ha nem sikerül betartani, az nagyban fog hátráltatni: és bár a kerékgumi apróságnak tűnhet és könnyű róla megfeledkezni, ha az embernek rengeteg dolga van, de bármikor kerülhetünk olyan hátrányba, ami amiatt alakult ki, hogy nem voltunk körültekintőek.